Framsteg!

Nu är det snart jul igen och det märks bland annat på den ökade reklamhögen som kommer med posten. Förra veckan fick vi hem BR´s önskekatalog. Jag bläddrade inte ens igenom den för jag är så himla trött på att se alla stereotyper, mår smått illa varje gång jag ser sådant och inser att det är det här barnen växer upp till. Emil börjar bläddra i den istället och hojtar till förvånad. Jag går dit och ser efter. Det här är vad vi fick se.
 
 
Pojkar som står i förkläde vid leksaksspisen och flickor som leker med bilar, och flickor och pojkar som leker tillsammans! Det kanske inte är så många som vet det men det här en av mina hjärtefrågor. Under min universitetsutbildning skrev jag till och med, tillsammans med en klasskamrat, en essä om ämnet stereotyperna i leksakskatalogerna. Jag kan knappt gå in i en klassisk leksaksaffär för jag blir så irriterad på uppdelningen av "pojkavdelningar" och "flickavdelningar".
Men sedan tycker jag inte att man ska gå till överdrift heller, som att till exempel gömma dockorna för flickorna och tvinga pojkar att lägga pärlplattor. Jag vill uppfostra mina barn så som jag själv upplever att jag blivit uppfostrad, att det erbjuds både och. Nu blev mitt största intresse som barn My Little Pony som klassas som "flickigt", men jag gillade även att leka och titta på Turtles till exempel. Leksaker och figurer behöver väl inte vara varken "pojkiga" eller "flickiga", utan kan de inte bara få vara roliga leksaker som är till för alla barn att leka med? Det ska inte kännas fel och tabu för en liten pojke att leka med dockor om han vill det. Det jag tycker är synd är att även om föräldrarna är engagerade och tänker efter på det här så formas ju ett barn efter hur hela samhället ser ut också. Hur barnens kompisars föräldrar resonerar till sina barn, hur förskolan jobbar, vad kläd -och leksaksaffärerna säljer osv. Så det är ju inte så lätt att styra över det här tyvärr. När jag ändå är inne på ämnet så kan jag berätta att jag tycker att det är lika tokigt det här med att rosa bara är till flickor och blått bara är till pojkar. Jag kommer ALDRIG att inreda ett barnrum efter den mallen. Återigen. Kan inte alla färger vara till för alla?
 
Att få se såna här bilder i en leksakskatalog idag gör i alla fall mig väldigt glad! Det är långt kvar tills jag är nöjd, men det finns hopp om förändring ändå. Min förhoppning är att de som är barn idag och de kommande barnen, bland annat mitt eget, ska växa upp i ett samhälle där det känns lika naturligt för henne/honom att leka med både dockor och bilar, oavsett om man är en flicka eller pojke. Jag tror dock att det är en lång väg kvar dit, men det är ett steg i rätt riktning alla fall. Får se hur det ser ut i de andra leksakskatalogerna som säker snart kommer hem till en också. Tummen upp till BR i alla fall! :)

Kommentarer
Postat av: elisabet

Wow!! Äntligen börjar det hända ngt.
Detta har jag också väntat länge på.:)

Kram Elisabet

2014-11-09 @ 18:41:04
Postat av: Anonym

Härligt Emma. Jag håller helt med dig. Kram från mig.

2014-11-09 @ 21:07:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0